Festival

Het VII-de Sint-Petersburgse Internationaal festival van de nieuwe muziek reMusik.org

Het centrum voor hedendaagse muziek in Sint-Petersburg reMusik.org presenteert het VII-de Sint-Petersburgse Internationaal festival van de nieuwe muziek die vanaf 3 tot 9 juli 2020 wordt gehoden onder leiding van de componist Mehdi Hosseini.

In verband met de bestaande situatie rond het coronavirus (COVID-19) zal het het grootste deel van het festivalprogramma worden gehouden in de vorm van open rechtstreekse online uitzendingen op www.remusik.org met de vrije toegang voor het publiek.

Het Festival reMusik.org omvat verschillende richtingen van de moderne academische muziek: de experimentele muziek, de elektroakoestische muziek, de electronische muziek, multimediale projecten, vrije improvisatie en andere.

Het Sint-Petersburgse Internationaal festival reMusik.org is het grootste festival van de nieuwe muziek in Rusland. Een van de sleutelideen van het festival is de tentoonspreiding van de laatste tendensen in de wereld van de academische muziek. Op het programma van dit festival staan uitsluitend wereldcreaties en Russische creaties van werken, die in de laatste decennia gecomponeerd werden. Muziekstukken zijn altijd op zo`n manier gekozen dat luisteraars geen speciale voorbereiding hoeven te hebben ondanks de gecompliceerdheid en de oorspronkelijkheid van de muziektaal. Het formaat van de presentatie van de muziek is niet beperkt tot traditionele academische concerten, maar bevat ook performances en experimentele uitvoeringen.

De concertzaal van het Mariinsky theater, het Nieuw podium van het Alexandrinsky theater, de zalen van het Filharmonie van Sint-Petersburg, de Nieuwe Holland, het Creatief terrein van «de Lumiere-hall», de Werkplaats van de beeldhouwer Anikoesjin, het Sint-Petersburgse N.A. Rimsky-Korsakov Statsconservatorium en veel anderen bieden jaarlijks hun concertzalen het festival aan.

Het festival wordt gepresenteerd door wereldberoemde musici, bekende samenspellen met als de klassieke, zowel de experimentele opstelling die zich specialiseren in de uitvoering van de nieuwe muziek. Dit jaar zijn er de volgende musici en muziekensembles tussen de deelnemers van het festival, zoals Les Percussions de Strasbourg (Frankrijk), Lemniscate (Zwitserland), Adapter (Duitsland), Moscow Contemporary Music Ensemble (Rusland), Trio SÆITENWIND (Zwitserland), Mixed Sound Personnel (Duitsland), cellospeelster Yulia Migunova (Rusland) met soloconcert en anderen.

In het kader van het VII-de festival reMusik.org zal het slotstuk van het IV-de Sergei Slonimsky internationaal concours van de componisten worden gehouden waar jonge componisten in de gelegenheid worden gesteld om zijn eigen muziekstukken te horen die worden uitgevoerd door het Moskouensemble van de moderne muziek. De partituren van de prijswinnaars van het concours zullen worden gepubliceerd door de uitgeverij reMusik.org.

Het educatief blok van het festival van de nieuwe muziek reMusik.org omvat lezingen, presentaties en culturele ontmoetingen. In het kader van het festival werd het educatief project «De Onlinecursussen voor de componisten» (de curator – de componist Alexander Khoebeev) al voor de tweede keer gehouden die dit jaar in verband met de wereldsituatie in het onlineregime vanaf 21 mei tot 1 juni heeft plaatsgehad. Dat is het creatief laboratorium in het kader waarvan jonge componisten van de hele wereld die door de jury zijn gekozen kans krijgen om met de uitgenodigde beroemde vertolkers en componisten met de wereldnaam samen te gaan werken. Dit jaar zullen de op het festival uitgenodigde muziekgezelschappen in de loop van zeven dagen opussen van componisten uitvoeren die aan «de Cursussen voor de componisten» hebben deelgenomen. Lezingen werden dit jaar door de erkende meesters van de compositorische kunst zoals Oscar Bianchi (Zwitserland), Joanna Bailie (Groot Britanie), Yuri Kasparov (Rusland), Dmitri Kourliandski (Rusland) и Raphaël Cendo (Frankrijk) gehouden, zij hebben ook individuele lessen aan studenten gegeven.

Het programma van het festival omvat werken van componisten zoals Raphaël Cendo, Katharina Rosenberger, Dmitri Kourliandski, Joanna Bailie, Gary Berger, Yuri Kasparov, Svetlana Lavrova, Arturo Corrales, Natacha Diels, Vladimir Rannev, Joan Gomez Alemany, Alexandra Korableva, Simone Cardini, Philippe Hurel, Oscar Bianchi, Arman Gushchyan, Alexandra Filonenko, Jannik Giger, Cathy Van Eck, Yuri Akbalkan, Andreas Eduardo Frank, Michael Beil en anderen.

Het Festival wordt gehouden met de ondersteuning van het Stadsbestuur van Sint-Petersburg, het Comite van Cultuur van Sint-Petersburg, het Zwitsers Raad van Cultuur Pro Helvetia, het Frans Instituut, de Ambassade van Zwitserland in Rusland, het Consulaat-Generaal van Zwitserland in Sint-Petersburg, het Consulaat-Generaal van Duitsland in Sint-Petersburg, het Consulaat-Generaal van het Koninkrijk Belgie in Sint-Petersburg, het Pools Instituut in Sint-Petersburg.