Festival

7ο Διεθνές Φεστιβάλ Νέας Μουσικής της Αγίας Πετρούπολης reMusik.org

Το Κέντρο Σύγχρονης Ακαδημαϊκής Μουσικής της Αγίας Πετρούπολης reMusik.org παρουσιάζει το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Νέας Μουσικής της Αγίας Πετρούπολης, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 3 έως τις  9 Ιουλίου 2020 υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του συνθέτη Mehdi Hossieni.

Λόγω της υφιστάμενης κατάστασης γύρω από την εξάπλωση του κορωναϊού, το κύριο πρόγραμμα του φεστιβάλ θα παρουσιαστεί σε μορφή ανοικτών διαδικτυακών μεταδόσεων μέσω της διαδικτυακής  πύλης www.remusik.org με δωρεάν πρόσβαση για το κοινό.

Το φεστιβάλ reMusik.org καλύπτει διάφορους τομείς της σύγχρονης ακαδημαϊκής μουσικής: πειραματική, ηλεκτροακουστική, ηλεκτρονική μουσική, έργα πολυμέσων, ελεύθερο αυτοσχεδιασμό και άλλα.

Το Διεθνές Φεστιβάλ reMusik.org είναι από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ νέας μουσικής στη Ρωσία. Μία από τις βασικές ιδέες του Φεστιβάλ είναι να παρουσιάσει στο κοινό τις τελευταίες τάσεις της παγκόσμιας σύγχρονης ακαδημαϊκής μουσικής. Στο πρόγραμμά του περιλαμβάνει αποκλειστικά παγκόσμιες και ρωσικές πρεμιέρες έργων, τα οποία έχουν συντεθεί κατά τις τελευταίες δεκαετίες. Οι συνθέσεις επιλέγονται με τρόπο, έτσι ώστε η πολυπλοκότητα και η πρωτοτυπία της μουσικής τους γλώσσας να μην απαιτεί από τον ακροατή ειδική προετοιμασία. Η μορφή μουσικής παρουσίασης δεν περιορίζεται μόνο σε παραδοσιακές ακαδημαϊκές συναυλίες, αλλά περιλαμβάνει επίσης περφόρμανς και άλλες πειραματικές παραστάσεις.

Κάθε χρόνο το φεστιβάλ φιλοξενείται από χώρους όπως την αίθουσα συναυλιών του Θεάτρου Μαρίινσκι, τη Νέα Σκηνή του θεάτρου Αλεξαντρίινσκι, τη Φιλαρμονική της Αγίας Πετρούπολης, το νησί της Νέας Ολλανδίας, το Lumiere-Hall, το εργαστήρι του Ανικούσιν, το Κρατικό Κονσερβατόριο της Αγ. Πετρούπολης κ.α.

Το φεστιβάλ φιλοξενεί παγκοσμίου φήμης μουσικούς, μουσικά σύνολα, κλασικά και πειραματικά, τα οποία ειδικεύονται στην εκτέλεση της νέας ακαδημαϊκής μουσικής. Το φετινό φεστιβάλ φιλοξενεί τους: Les Percussions de Strasbourg (Γαλλία), Lemniscate (Ελβετία), Adapter (Γερμανία), Moscow Contemporary Music Ensemble (Ρωσία), Trio SÆITENWIND (Ελβετία), Mixed Sound Personnel (Γερμανία), τη βιολοντσελίστα Yulia Migunova (Ρωσία) κ.α.

Στα πλαίσια του VII  φεστιβάλ reMusiκ.org,  θα παρουσιαστεί ο τελικός γύρος του 6ου Διεθνή Διαγωνισμού Σύνθεσης του Σεργκεϊ Σλονίμσκι,  όπου οι νέοι συνθέτες θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν τις εκτελέσεις των έργων τους από το Moscow Contemporary Music Ensemble (MCME). Τα έργα των νικητών θα εκδοθούν από τον εκδοτικό οίκο reMusik.org.

Η εκπαιδευτικό μέρος του Φεστιβάλ περιλαμβάνει διαλέξεις, παρουσιάσεις και καλλιτεχνικές συναντήσεις.  Φέτος παρουσιάστηκε για δεύτερη φορά το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Composer Online Courses» (υπό την επιμέλεια του συνθέτη Alexander Khubeev). Λόγο της διεθνής επιδημιολογικής κατάστασης, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά από τις 21 Μαΐου έως την 1η Ιουνίου. Πρόκειται για ένα καλλιτεχνικό εργαστήρι  στο οποίο νέοι συνθέτες από όλο τον κόσμο, οι οποίοι επιλέγονται από κριτική επιτροπή, είχαν την ευκαιρία να συνεργαστούν με παγκοσμίου φήμης συνθέτες. Διαλέξεις και ατομικά μαθήματα διεξήχθησαν από τους  μετρ της συνθετικής μουσικής τέχνης όπως τους Oscar Bianchi (Ελβετία), Joanna Bailey (Μεγάλη Βρετανία), Yuri Kasparov (Ρωσία), Dmitry Kurlyandsky (Ρωσία) και Rafael Sendo (Γαλλία). Κατά τις  επτά ημέρες του φεστιβάλ τα φιλοξενούμενα  μουσικά σύνολα  θα εκτελέσουν συνθέσεις των συμμετεχόντων.

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνει πρεμιέρες έργων από συνθέτες όπως οι Raphaël Cendo, Katharina Rosenberger, Dmitri Kourliandski, Joanna Bailie, Gary Berger, Yuri Kasparov, Svetlana Lavrova, Arturo Corrales, Natacha Diels, Vladimir Rannev, Joan Gomez Alemany, Alexandra Korableva, Simone Cardini, Philippe Hurel, Oscar Bianchi, Arman Gushchyan, Alexandra Filonenko, Jannik Giger, Cathy Van Eck, Yuri Akbalkan, Andreas Eduardo Frank, Michael Beil κ.α.

Το φεστιβάλ πραγματοποιείται με την στήριξη της  Κυβέρνησης της Αγίας Πετρούπολης, της Επιτροπής Πολιτισμού της Αγίας Πετρούπολης, του Ελβετικού Πολιτιστικού  Ιδρύματος Pro Helvetia, του Γαλλικού Ινστιτούτου, της Πρεσβείας της Ελβετίας στη Ρωσία, του Γενικού Προξενείου της Ελβετίας στην Αγία Πετρούπολη, του Γενικού Προξενείου της Γερμανίας στην Αγία Πετρούπολη, του Γενικού Προξενείου του Βασιλείου του Βελγίου στην Αγία Πετρούπολη, του Πολωνικού Ινστιτούτου στην Αγία Πετρούπολη.